Keto griep

Gepubliceerd op 10 december 2021 om 15:46

HELP! Ik heb de keto griep

De klachten van de keto-griep (als je deze al in meer of mindere mate krijgt) lopen enorm uiteen. De meeste mensen ervaren vermoeidheid, duizeligheid en problemen met concentreren. Sommige treffen het minder en krijgen bijvoorbeeld last van hoofdpijn, buikpijn, diarree, spierpijn enz…..

Tijdens de overstap van een koolhydraatrijk dieet naar een koolhydraatarm (ketogeen) dieet krijgt je lichaam best wel een klap te verwerken. De energiebron die hij jarenlang in overvloed had, is opeens verdwenen en hij moet dan ook op zoek naar een nieuwe energiebron. Voordat je lichaam overgestapt is op vetten, kan het best wat problemen ervaren bij het dagelijks functioneren als je niet voorbereid te werk gaat.


TIP # 1:

Drink 2,5 tot

3 liter water per dag om o.a. hoofdpijn te voorkomen.

 


Een keto dieet ziet er qua voeding heel anders uit dan een koolhydraatrijk dieet, wat er ook voor zorgt is dat je lichaam opeens minder elektrolyten binnenkrijgt. Een belangrijkere factor hierbij is het vasthouden van deze stoffen. Doordat je in je spieren minder vocht als glycogeen vasthoudt, gaat je lichaam dit afscheiden. Het kan dus voorkomen dat je vaker naar het toilet moet. Vaak verlies je hierbij veel natrium en andere elektrolyten.

Te veel vocht verliezen kan leiden tot milde uitdrogingsverschijnselen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, droge mond en andere griepachtige symptomen. En omdat je uitgedroogd bent heb je ook vaker last van honger.

 


Naast uitdroging is ook het verlies van mineralen een van de redenen waarom je de keto griep ontwikkelt.

Het keto  dieet werkt min of meer als een natuurlijk diureticum en bevordert de afgifte van water door de nieren. Essentiële mineralen zoals natrium, kalium, magnesium en calcium zijn elektrolyten die belangrijk zijn voor een goede hydratatie. Zorg ervoor dat je deze elektrolyten, met name natrium, voldoende aanvult. Het aanvullen van je elektrolyten is een goede manier om je snel beter te voelen.

 

Kalium: zit met name in vis, vlees en bladgroenten. Krampen, constipatie of spierzwakte kunnen symptomen zijn van een tekort aan kalium.

Magnesium: voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte zijn vette vis, noten, groene bladgroenten en zaden. Magnesium helpt bij spierkrampen, duizeligheid en vermoeidheid.

Natrium: een mineraal die belangrijk is als je veel beweegt of in een warm klimaat leeft. Voeg wat bouillon toe aan je eetschema. Spierkrampen, hoofdpijn en misselijkheid kunnen worden verlicht met voldoende inname van natrium.

 


TIP # 2

Houd je elektrolyten goed op peil


Waarschijnlijk heb je er helemaal geen zin in als je de griep hebt, maar toch is beweging heel erg belangrijk. Je lichaam moet namelijk door de voorraad suikers heen die je nog in je lichaam hebt. Sporten helpt daar bij, want door te sporten verbrand je enorm veel energie.

Hoe sneller je lichaam de voorraad suikers heeft opgemaakt, hoe eerder je lichaam vet gaat verbranden. Vanaf dat moment zal jij weer energie hebben.

Beweging is beweging. Gevarieerde trainingen volgen is natuurlijk de snelste manier om energie te verbranden, maar een forse wandeling of fietstocht volstaat ook.


TIP#3

BLIJF IN BEWEGING

 

 


Bij het overschakelen naar een dieet laag in koolhydraten gaan mensen automatisch nog minder eten (wat op zich een goede zaak kan zijn).

Het probleem is alleen dat te weinig vetten en calorieën binnenkrijgen voor stress zorgt. Eet daarom meer vetrijke voedingsmiddelen.

 

Ongeacht wat je doet: het lichaam EN de hersenen moeten een aanpassingsperiode doormaken. Keto griep komt meestal voor bij personen die moeite hebben om het verhoogde vet uit een keto dieet te verteren.

 


TIP#4

ZORG VOOR VOLDOENDE VETTEN


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.