Er zijn verschillende momenten in ons leven waarop we eerder geneigd zijn ons huidige gedrag aan te pakken: een nieuw jaar, een belangrijke verjaardag of een belangrijke levensgebeurtenis, om er een paar te noemen. Maar zoals we allemaal weten, is het maken van goede voornemens veel eenvoudiger dan het vasthouden eraan! Dus, in plaats van alleen doelen te stellen en teleurgesteld te zijn als we ze niet halen, zouden we dan niet beter kunnen bedenken hoe we meer verantwoordelijkheid kunnen nemen om onze doelen ook daadwerkelijk te bereiken?
Draagt u zelf bij aan het probleem?
De eerste stap bij het nemen van persoonlijke verantwoordelijkheid is eerlijk zijn over uw huidige gewoonten en gedrag. Dit kan moeilijk zijn omdat we onze slechte gewoontes neigen te bagatelliseren of op de een of andere manier proberen te rechtvaardigen. U probeert bijvoorbeeld gezonder te eten, maar als u een slechte dag hebt, is eten wellicht een copingmechanisme voor u. Misschien probeert u minder te drinken, maar ziet u een glaasje wijn ‘s avonds als een beloning voor een lange dag hard werken. Maar is het wel echt een traktatie of zijn ongezonde keuzes niet meer dan een afleidingsmanoeuvre? De waarheid van uw huidige situatie herkennen en erkennen is een belangrijke eerste stap bij het nemen van verantwoordelijkheid.
Zorg voor gezonde routines
Een routine geeft ons een doel, structuur en zelfverantwoordelijkheid, en kan ons helpen onze doelstellingen te bereiken. Veel gezonde routines hebben een positief effect en het verzorgen van onze fysieke gezondheid kan ook onze geestelijke gezondheid verbeteren. Een evenwichtig en gezond dieet leidt bijvoorbeeld tot meer energie en een minder sloom gevoel. Door veel fruit en groenten, magere eiwitten, volkorengranen en gezonde vetten te eten, krijgt uw lichaam de voedingsstoffen binnen die het nodig heeft om optimaal te functioneren. Een gezonde routine kan ook betrekking hebben op een geschikt slaappatroon, waardoor we de volgende dag beter gefocust en minder snel geïrriteerd zijn.
Zorg goed voor uw geestelijke gezondheid
Wanneer we geen prioriteit geven aan ons geestelijk welzijn, kan dit negatief doorwerken in andere levensgebieden. Er zijn eenvoudige stappen die u kunt zetten om verantwoordelijkheid te nemen voor uw geestelijke gezondheid. Mindfulness, meditatie of het bijhouden van een dagboek kunnen u helpen om stressvolle of uitdagende momenten het hoofd te bieden. Waar komt dat gestreste of angstige gevoel vandaan? Bent u ontevreden over uw baan of relatie? Neemt u te veel hooi op uw vork? Of omgekeerd, wordt u te weinig uitgedaagd en voelt u zich verveeld of gefrustreerd? Afhankelijk van uw omstandigheden kan het nuttig zijn om minder hobby’s te beoefenen of juist nieuwe hobby’s te zoeken.
Wees niet te streng voor uzelf
Besef dat het bereiken van uw doelen een reis met ups en downs is. Het is belangrijk om te onthouden dat het doorvoeren van verandering tijd kost en dat dit waarschijnlijk niet zonder slag of stoot zal gaan. Het kan frustrerend zijn wanneer dingen niet volgens plan verlopen, maar het is belangrijk om vol te houden. Zie deze momenten als kansen tot zelfreflectie en herinner uzelf eraan waarom u deze veranderingen belangrijk vindt.
Laat anderen u verantwoordelijk houden
Als anderen u verantwoordelijk houden, is het gemakkelijker om u aan een routine te houden en naar uw doel toe te werken. Als u bijvoorbeeld traint voor een hardloopwedstrijd, zoek dan een partner om samen mee te trainen! Het wordt gemakkelijker om zelf de deur uit te gaan als u weet dat er iemand op u wacht. En als u uw work-out overslaat, voelt u zichzelf misschien niet zo snel schuldig, maar als u daardoor iemand anders teleurstelt waarschijnlijk wel. Als u een solodoel probeert te bereiken, is dat ook prima. Ook dan kunt u verantwoordelijkheid bij anderen zoeken. Kunt u uw plannen aan een collega vertellen om u gemotiveerd te houden? Of kunt u steun vinden in een online forum of een community op sociale media?
Laat dingen los waar u geen invloed op hebt
… en neem verantwoordelijkheid voor hetgeen u wel kunt beïnvloeden! U kunt bijvoorbeeld geen conflicten in de familiesfeer tegenhouden, maar u kunt er wel anders op reageren. U kunt niet voorkomen dat u in situaties terechtkomt waarin ongezond voedsel onvermijdelijk lijkt, denk bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje, maar u kunt er wel voor kiezen om daar met mate van te eten. Het gaat er niet om dat u zichzelf dingen moet ontzeggen; het gaat in feite juist om het tegenovergestelde. Als u zich bewust bent van het feit dat u de touwtjes zelf in handen hebt, kan dat ontzettend bevrijdend werken.
Persoonlijke verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen gezondheid kan een uitdaging zijn, maar is essentieel als we duurzame resultaten in ons leven willen. Het begint met eerlijk zijn over waar we nu staan. Vervolgens moeten we haalbare doelen stellen die ons dichter bij ons gewenste resultaat brengen. Verandering kost nu eenmaal tijd, dus laat u vooral niet ontmoedigen als de zaken niet zo snel gaan als verwacht. Houd altijd in gedachten waarom u de gewenste verandering zo belangrijk vond.
Reactie plaatsen
Reacties