Bewegen voor een sterker immuunsysteem

Gepubliceerd op 4 januari 2022 om 22:26

Je weet inmiddels hoe je jezelf kunt beschermen tegen het nieuwe coronavirus: regelmatig handen wassen, sociale afstand nemen en misschien ben je al goed bezig met vitamines, gemberthee enz. maar een van de dingen om je immuunsysteem te versterken is ook gewoon bewegen.


Natuurlijk, met overal schema's  en de sportscholen gesloten, kan het aantrekken van je sneakers voor een run soms het laatste zijn wat je wilt doen. Maar de simpele handeling om uw lichaam meer te laten bewegen kan een krachtig hulpmiddel zijn om infecties te bestrijden.  


Studie auteur David Nieman, DrPH, een professor in de afdeling biologie aan de Appalachian State University en directeur van de universiteit Human Performance Laboratory, vertelt in zijn onderzoek dat mensen doorgaans maar een klein aantal immuun cellen hebben die door het lichaam circuleren. Die cellen hangen het liefst rond in lymfoïde weefsels en organen zoals de milt, waar je lichaam virussen, bacteriën en andere micro-organismen doodt die ziekten veroorzaken

 

Omdat lichaamsbeweging de bloed- en lymfestroom verhoogt naarmate je spieren samentrekken, verhoogt het ook de circulatie van immuun cellen, waardoor ze sneller en in grotere aantallen door het lichaam zwerven, zegt Nieman. In het bijzonder helpt lichaamsbeweging om zeer gespecialiseerde immuun cellen te rekruteren - zoals natuurlijke killercellen en T-cellen - om ziekteverwekkers (zoals virussen) te vinden en ze uit te roeien. In de recensie van Nieman uit 2019 ondervonden deelnemers die een stevige wandeling van 45 minuten maakten deze toename van immuun cellen die tot drie uur na de wandeling door het lichaam zweefden, legt Nieman uit.

 

Hoewel je een onmiddellijke reactie van je immuunsysteem krijgt als je beweegt, zal dat uiteindelijk verdwijnen, tenzij je consequent blijft trainen. "Als je de volgende dag 45 minuten gaat sporten, gebeurt dit allemaal opnieuw", zegt Nieman. "Het wordt allemaal groter naarmate de tijd verstrijkt." In feite ontdekte een ander onderzoek van Nieman en zijn team - dit onderzoek dat in 2011 in de British Journal of Sports Medicine werd gepubliceerd - dat degenen die vijf of meer dagen per week sport oefeningen deden, het aantal bovenste luchtweginfecties verlaagden (zoals de gewone verkoudheid) over een periode van 12 weken met meer dan 40%.

Een ander voordeel van lichaamsbeweging is dat het de ontsteking in het lichaam vermindert, wat op zijn beurt ook de immuniteit kan verbeteren.

 

Wat is de beste vorm van lichaamsbeweging om je immuniteit te versterken?

Denk aan wandelen, hardlopen of fietsen. Om de voordelen uit het bewegen te behalen, is het het beste om het tempo een beetje op te voeren tijdens het lopen. Neiman zegt over het gemiddelde tempo dat in zijn onderzoek tot veelbelovende resultaten leidde. "Dat is voldoende stimulans om immuuncellen in de bloedbaan te verzamelen." Probeer voor andere vormen van lichaamsbeweging ongeveer 60% van je VO2max of ongeveer 70% van je maximale hartslag te bereiken, stelt Nieman voor.

Waar het op neerkomt: matige lichaamsbeweging kan uw immuniteit direct een boost geven, maar overdrijf het sporten het niet!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.