Hoe plan je je maaltijden

Gepubliceerd op 31 december 2021 om 12:26

Hoe plan je je maaltijden: 9 handige tips 

Maaltijdplanning en voorbereiding zijn geweldige vaardigheden om in je persoonlijke gezondheids- en welzijnstoolkit te hebben.

Een goed doordacht maaltijdplan kan je helpen de kwaliteit van je dieet te verbeteren of een specifiek gezondheidsdoel te bereiken, terwijl je door het te doen tijd en geld bespaart.

Hier zijn een paar eenvoudige tips voor het ontwikkelen van een succesvolle gewoonte voor het plannen van maaltijden.  •  Begin klein

Als je nog nooit een maaltijdplan hebt gemaakt of er na een lange onderbreking weer aan begint, kan het een beetje ontmoedigend aanvoelen.

Het ontwikkelen van een gewoonte voor het plannen van maaltijden is niet anders dan het aanbrengen van enige andere positieve verandering in je leven. Klein beginnen en langzaam vertrouwen opbouwen is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je nieuwe gewoonte duurzaam is.

Begin met het plannen van slechts een paar maaltijden of snacks voor de komende week. Uiteindelijk zul je erachter komen welke planningsstrategieën het beste werken, en je kunt langzaam aan je plan bouwen door meer maaltijden toe te voegen naar eigen wat voor jou goed voelt.

 

  • Overweeg alle voedselgroepen

Of je nu maaltijden bereidt voor een week, een maand of slechts een paar dagen, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat elke voedselgroep in je plan wordt vertegenwoordigd.

Het gezondste maaltijdplan legt de nadruk op hele voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, peulvruchten, volle granen, hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten, terwijl de bronnen van geraffineerde granen, toegevoegde suikers en overtollig zout worden beperkt.

Denk aan elk van deze voedselgroepen terwijl je door je favoriete recepten bladert. Als een van hen ontbreekt, gebruik ze dan om de gaten in je schema op te vullen.

 

  • Organiseer

Een goede organisatie is een belangrijk onderdeel van elk succesvol maaltijdplan.

Een georganiseerde keuken, voorraadkast en koelkast is de basis van het maken van je menu, boodschappen doen en het bereiden van maaltijden een fluitje van een cent, omdat je precies weet wat je bij de hand hebt en waar je gereedschap en ingrediënten zijn.

Er is geen goede of verkeerde manier om je maaltijdbereidingsruimtes te organiseren. Zorg ervoor dat het een systeem is dat voor jou werkt.  • Maak consequent tijd

De beste manier om een ​​maaltijdplanningsroutine in je levensstijl te integreren, is door er een prioriteit van te maken. Het kan helpen om regelmatig tijd vrij te maken die alleen op planning is gericht.

Voor sommige mensen kan het opstellen van een maaltijdplan slechts 10-15 minuten per week in beslag nemen. Als je plan ook het voorbereiden van wat etenswaren van tevoren of het pre-portioneren van maaltijden en snacks omvat, heb je misschien een paar uur nodig.

Ongeacht je specifieke strategie, de sleutel tot succes is tijd vrijmaken en consistent blijven.

 

  • Zorg dat je één plaats hebt voor het opslaan en bewaren van recepten

Vermijd de onnodige frustratie van het proberen om recepten te onthouden door ze op een aangewezen locatie op te slaan die u op elk moment gemakkelijk kunt raadplegen.

Dit kan digitaal zijn bijv. pintrest, Instagram, facebook of op uw computer, tablet of mobiele telefoon, of een fysieke locatie in je huis.

Als je ruimte vrijhoudt voor je recepten, bespaart het je tijd en vermindert het je eventuele stress die gepaard gaat met het plannen van maaltijden.

 

  • Pre-portioneer je maaltijden

Het vooraf in porties verdelen van je maaltijden in afzonderlijke containers is een uitstekende strategie voor het bereiden van maaltijden, vooral als je een bepaalde hoeveelheid voedsel probeert te consumeren.

Deze methode is populair bij atleten en fitnessliefhebbers die hun inname van calorieën en voedingsstoffen nauwlettend volgen. Het is ook een geweldige methode om gewichtsverlies te bevorderen of zelfs om vooruit te komen als je weinig tijd hebt.

Om van deze methode te profiteren, bereidt je een grote maaltijd voor die ten minste 4-6 porties bevat. Verdeel elke portie in een individuele container en bewaar ze in de koelkast of vriezer. Als je klaar bent, gewoon opwarmen en eten.

 

  • Ga altijd naar de supermarkt gewapend met een lijst (of winkel online)

Naar de supermarkt gaan zonder een boodschappenlijstje is een goede manier om tijd te verspillen en uiteindelijk veel dingen te kopen die je niet nodig hebt.

Het hebben van een lijst helpt je gefocust te blijven en de verleiding te weerstaan ​​om voedsel te kopen dat je niet van plan bent te gebruiken, alleen omdat het in de aanbieding is.

Afhankelijk van waar je woont, bieden sommige grotere supermarktketens de mogelijkheid om online te winkelen en je boodschappen op een bepaald tijdstip op te halen of te laten bezorgen.

Er kunnen kosten in rekening worden gebracht voor deze services, maar ze kunnen een geweldig hulpmiddel zijn om tijd te besparen en de lange rijen en afleidende promoties te vermijden die je waarschijnlijk in de winkel tegenkomt.  • Maak het leuk

De kans is groter dat je vasthoudt aan je nieuwe gewoonte voor het plannen van maaltijden als het iets is dat je graag doet. In plaats van het te zien als iets dat je moet doen, probeer het mentaal te herformuleren als een vorm van zelfzorg.

Als je de huishoudchef bent, overweeg dan om van het bereiden van maaltijden een familieaangelegenheid te maken. Laat je familie je helpen bij het snijden van groenten of het koken van soep voor de komende week, zodat deze activiteiten quality time samen worden in plaats van gewoon weer een karwei.

Als je de maaltijd liever solo bereidt, zet dan je favoriete muziek, een podcast of een audioboek op terwijl je dat doet. Binnenkort is het misschien iets waar je naar uitkijkt.

 

  • Maak van je maaltijden een cadeautje

Je hebt er nu zoveel werk erin gestopt om te zorgen dat je lekkere en mooie maaltijden hebt voorbereid waarom maak je er geen feestje van om het op te eten. Neem je je eten mee naar werk of ga je en dag weg neem je eten mee in een leuke isolerende lunchtas of een lunchbox met meerdere vakken om te zorgen dat je met zorg bereide maaltijden niet mengen tijdens het vervoeren.

Geef jezelf een cadeautje als beloning voor het voorbereiden van je maaltijden.

 


Het komt hierop neer

Maaltijdplanning en -bereiding is een geweldige manier om gezondere voedingskeuzes te maken en tijd en geld te besparen.

Hoewel het in het begin misschien overweldigend lijkt, zijn er verschillende strategieën die je kunt gebruiken om een ​​duurzame gewoonte voor het plannen van maaltijden te ontwikkelen die past bij jouw unieke levensstijl.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.